Saalien (238.000 - 126.000 jaar geleden)
Het Saalien is de voorlaatste ijstijd. Gedurende deze koude periode lag Twente onder de uitlopers van de grote ijskap uit Scandinavië.
MoreHet landschap werd al gevormd door het klimaat lang voordat de eerste mens zich in Twente begaf. De laatste twee ijstijden, het Saalien en het Weichselien, hebben ieder hun eigen invloed uitgeoefend op het reliëf en de bodem.
Pas in het Neolithicum, toen de eerste mensen zich gingen vestigen op de stuwwal, begon de mens het landschap aan te passen. De landbouw heeft grote delen van het Twentse zandlandschap ingericht en dit is nu nog te zien in het glooiende akker- en weidelandschap.
Na de middeleeuwen begon de mens ook het veenlandschap te ontginnen, eerst voor de landbouw en later voor industrie. De industrie heeft vooral zijn invloed gehad op de grote steden, zoals Enschede. Hier zijn de sporen van de Twentse textielindustrie te vinden.
Het Saalien is de voorlaatste ijstijd. Gedurende deze koude periode lag Twente onder de uitlopers van de grote ijskap uit Scandinavië.
View on timelineGedurende het Saalien zijn de stuwwallen in Twente gevormd door de ijskap. De grootste hiervan is de Oost-Twentse Heuvelrug. Het glaciale proces wat de stuwallen heeft gemaakt, heeft ook gezorgd voor het keileem wat her en der nog te vinden in aan het oppervlak in Twente.
View on timelineHet Weichselien is de laatste ijstijd. Het Twentse landschap zag er gedurende deze periode uit als een koude steppe of poolwoestijn.
View on timelineGedurende het Weichselien was er weinig tot geen begroeiing door de kou. Hierdoor kreeg de wind vrij spel op de zandbodem van Twente. Op de plekken waar het zand werd neergelegd ontstonden dekzandruggen. De gelaagdheid in het zand is goed zichtbaar dankzij de Dinkel die heeft ingesneden op de stuwwal.
View on timelineAan het einde van het Weichselien warmde de aarde op. Hierdoor kon er weer vegetatie groeien in Twente. Zo ontwikkelde het landschap zich langzaam tot een bosrijk gebied.
View on timelineGedurende het Mesolithicum zwierven de eerste mensen door Twente.
View on timelineHet bosrijke landschap van Twente maakte het een uitstekende plek voor de jagers en verzamelaars om door rond te trekken. Van deze tijd zijn vuurstenen gevonden zoals in de buurt van Weerselo en Saasveld.
View on timelineHet Neolithicum is de waarin de mens zich begon te vestigen op vaste plaatsen in het landschap.
View on timelineDe eerste mensen, de boeren, begonnen zich te vestigen in Twente. Hiervan zijn nogsteeds de sporen te zien in het zandlandschap van Twente. Op verschillende plaatsen zijn grafheuvels te vinden. Naast de grafheuvels is er ook een 6000 jaar oud boerendorpje gevonden in de buurt van Borkeld.
View on timelineDe Bronstijd is gedefinieerd door de eerste vonsten van brons in mensgemaakte objecten. Zo zijn er in de gemeente Hof van Twente bronze armbanden gevonden en in gemeente DInkelland een bronze kokerbijl.
View on timelineDankzij het verbeteren van het gereedschap van de mens, kon men voor het eerste op grote schaal het land bewerken. De sporen hiervan zijn te vinden in de vorm van relief van de Celtic Fields. De officiële naam van deze akkers zijn "raatakkers"
View on timelineIn de IJzertijd, zoals de naam al zegt, begonnen mensen voor het eerst ijzer te gebruiken in plaats van brons. Er zijn verschillende vondsten gedaan, zoals twee urnen in de buurt van Rijssen. Daarnaast zijn op verschillende plekken in Twente urnenvelden en grafvelden te vinden, zoals in de gemeente Hof van Twente.
View on timelineTwente is nooit deel geweest van het Romeinse rijk. Toch zijn er sporen te vinden, in de vorm van Romeinse munten op verschillende plekken zoals Denekamp en Oldenzaal. Er was geen sprake van belegering, maar wel handel.
View on timelineGedurende de middeleeuwen was Twente compleet afhankelijk van landbouw en vee.
View on timelineOm zoveel mogelijk land te vergaren begon men het bos te ontginnen. Hierdoor groeide de esdorpen beetje bij beetje.
View on timelineDe grootste sprong in de groei van esdorpen gebeurde tijdens de hoge middeleeuwen.
View on timelineMen begon de uitgestrekte heidevelden te ontginnen waardoor het areaal van de esdorpen konden groeien.
View on timelineRond 1200 ontstond er een vorm van zelfbestuur: de marken. Hierbij legde de eigenaren van de boerderijen de regels vast en spraken recht.
View on timelineRond de 13e eeuw begonnen de eerste bewoners van het Almelerveen uit eigen initiatief het veen te ontginnen.
View on timelineOngeveer 200 jaar land na de middeleeuwen veranderde het leven van de Twentse bevolking weinig tot niet en was de periode een soort van "Twentse Middeleeuwen". Pas rond 1700 bereikte de invloed van de industrie Twente.
View on timelineRond 1600 nc vond er voor het eerst turfwinning aan voor de handel in Twente. Dit ging nog via beken en sloten.
View on timelineDe textielindustrie in Twente begon rond 1700 nc. In het begin was dit eerst in de vorm van thuisweverijen en nam in 1800 ook de vorm aan van spinlokalen. van 1824 tot 1873 werd er gebruik gemaakt van gedwongen katoen arbeid.
View on timelineVanaf 1850 kwam de eerste stroomspinmachine. Dit was een grote sprong en zorgde voor bloei van de industrie in Twente.
View on timelineNa 1915 kwam het begin van de ondergang van de textielindustrie in Twente.
View on timelineIn 1933 werden er in Twente boortorens gebouwd voor de zoutwinning.
View on timelineDe Moderne tijd begon na de Tweede Wereldoorlog toen er grote stappen werden gemaakt in de technologie.
View on timelineIn 1961 werd heideontginning formeel beëindigd om de overgebleven heidevelden te behouden.
View on timelineIn 2020 is in het nog steeds glooiende landschap van Twente de invloeden te zien van het klimaat in de vorm van stuwwallen, de landbouw in de vorm van de overheersende akkers en weilanden en de industrie in zijn kanalen en grote steden.
View on timelineWe'd love to hear from you. Please send questions or feedback to the below email addresses.
Before contacting us, you may wish to visit our FAQs page which has lots of useful info on Tiki-Toki.
We can be contacted by email at: hello@tiki-toki.com.
You can also follow us on twitter at twitter.com/tiki_toki.
If you are having any problems with Tiki-Toki, please contact us as at: help@tiki-toki.com
CloseDe geschiedenis en het landschap van Twente is door drie processen beïnvloed: klimaat, landbouw en industrie.
Het landschap werd al gevormd door het klimaat lang voordat de eerste mens zich in Twente begaf. De laatste twee ijstijden, het Saalien en het Weichselien, hebben ieder hun eigen invloed uitgeoefend op het reliëf en de bodem.
Pas in het Neolithicum, toen de eerste mensen zich gingen vestigen op de stuwwal, begon de mens het landschap aan te passen. De landbouw heeft grote delen van het Twentse zandlandschap ingericht en dit is nu nog te zien in het glooiende akker- en weidelandschap.
Na de middeleeuwen begon de mens ook het veenlandschap te ontginnen, eerst voor de landbouw en later voor industrie. De industrie heeft vooral zijn invloed gehad op de grote steden, zoals Enschede. Hier zijn de sporen van de Twentse textielindustrie te vinden.