Via het sleutelicoon onderaan rechts kan je selecteren welke sporttak je precies wilt zien op de tijdlijn.
Gymnastiekleraar Gustave De Kryger (1825-1882) enthousiasmeert zijn leerlingen om deel te nemen aan een groot turnfeest te Luik. Ze schrijven zich in als Société Gantoise de Gymnastique. De Kryger is een bemiddeld man die in 1868 kapitein van de Gentse Burgerwacht wordt en in 1880, tot aan zijn overlijden, deken (doyen) van de oudste Gentse schermvereniging, de Sint-Michielsgilde.
Officiële oprichting van de Société Gantoise de Gymnastique. Leden betalen 24 frank en moeten een witte uniformbroek met blauw hemd aanschaffen. Gustave Descamps, eigenaar van een rijstpellerij, wordt voorzitter. Stichter Gustave De Kryger wordt directeur turnen. De vereniging heeft als motto ‘Hebt vertrouwen in u zelven’. De bemiddelde Gentenaar kan er drie avonden per week turnen.
De Gantoise legt, samen met nog enkele Belgische turnverenigingen, in het Casino du Beau Mur in Luik de basis van de Belgische Turnbond.
De organisatie van het derde Turnbondsfeest wordt aan de Société Gantoise de Gymnastique toevertrouwd. De deelnemers kunnen er zowel kunstwerken als medailles winnen.
De Société Gantoise de Gymnastique geeft een groot turnfeest. Volksjongens mogen gratis deelnemen. De kosteloze cursussen die vanaf dan worden gegeven, zijn een enorm succes.
De gratis lessen voor volksjongens worden geofficialiseerd onder de naam Gymnastische Volksmaatschappij van Gent. Het motto is ‘werken is nooit verloren’. De vereniging promoot de turnsport via gedisciplineerde oefeningen en krijgskunsten. Voor dat laatste is er een wapensectie.
De Société Gantoise besluit dat de Gymnastische Volksmaatschappij haar turnzaal niet langer mag gebruiken. Die neemt daarop haar intrek in café ’t Rabot. De plooien worden echter al vlug gladgestreken, want ze organiseren samen opnieuw turnfeesten ten voordele van de Gentse liefdadigheidsorganisaties en turnen allebei terug in de stedelijke turnzaal.
De Cercle Gymnastique de Gand splitst zich na een discussie af van de Gantoise. De voorzitter en de stichter richten de Cercle op met als lijfspreuk ‘Help u zelf’. Victor Cottignie, een lakenkoopman, wordt de nieuwe voorzitter van de Gantoise.
De Société Gantoise organiseert, ondanks de strubbelingen, samen met de andere Gentse Turnclubs (Cercle Gymnastique, de Gymnastische Volksmaatschappij, de Club Gymnastique en Vrijheidsliefde) het 11e Turnbondsfeest.